Stravovanie
Prijímateľom umiestneným v ZSS Tisovček je poskytované celodenné stravovanie v zmysle platných predpisov, v súlade so zásadami zdravej výživy s prihliadnutím na vek a zdravotný stav v rozsahu :
- raňajky s desiatou
- obed
- olovrant
- večera pri racionálnej strave a pri diabetickej strave je zvýšená stravná jednotka o druhú večeru.
Jedálny lístok je zostavovaný a prispôsobovaný požiadavkám a diétam našich obyvateľov. Všetky podávané jedlá sú pripravované z kvalitných surovín. Dbáme na pestrosť a zloženie stravy, pretože výživová hodnota, obsah minerálov a vitamínov sú dôležitými predpokladmi pre pohodu, zdravie a vitálnosť obyvateľov.
Strava je podávaná v jedálňach zariadenia, pre imobilných klientov, alebo tých, ktorí si to žiadajú, na izbách. Ak to zdravotný stav obyvateľa vyžaduje, stravu podávame v upravenej forme (krájaná na kocky, mletá, mixovaná), v prípade potreby opatrovateľky obyvateľom pomáhajú pri podávaní stravy resp. ich kŕmia.
Stravovanie považujeme za dôležitú súčasť kultúry, preto kladieme dôraz na prostredie jedálne, potrebnú pohodu a kľud so snahou rešpektovať individuálne nároky našich obyvateľov. Stravovacie služby spĺňajú hygienické požiadavky na priestorové usporiadanie, vybavenie, vnútorné členenie a prevádzku.
Podľa predpísaných diét poskytujeme dva druhy stravy: racionálnu a diabetickú.
Stravovací úsek zabezpečuje :
- nákup potravín, bežné a hygienické skladovanie potravín
- vypracovanie časového a vecného harmonogramu spotreby v nadväznosti na skladbu jedál podľa jedálneho lístka a spotrebných noriem
- komplexnú prípravu jedál
- výdaj stravy pre prijímateľov sociálnej služby, pre zamestnancov zariadenia a pre širokú verejnosť
- dodržiavanie nákladných hygienických princípov od príjmu surovín až po výdaj pokrmov v súlade s plánom HACCP
- dodržiavanie hygieny a čistoty všetkých priestorov stravovacej prevádzky (sklady, kuchyňa, jedáleň) dodržiavanie predpisov BOZP a PO
Pri stanovení výšky úhrad vychádzame zo zákona o sociálnych službách č. 448/2008 Z. z. a aktuálneho Všeobecne záväzného nariadenia BBSK, ktorým sú upravené podmienky poskytovania sociálnych služieb a platenia úhrad klientov za poskytnuté sociálne služby v ZSS v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti.
Úhrady za stravovanie :
Za stravnú jednotku sa považujú náklady na suroviny. Za celkovú hodnotu stravy sa považujú náklady na suroviny a režijné náklady na prípravu stravy. Režijné náklady sa určujú vo výške 30% stravnej jednotky. Stravná jednotka sa zvyšuje o 20% na prijímateľa, ktorému sa poskytuje diabetické prípadne diétne stravovanie (bielkovinová a výživná diéta) a 30% na prijímateľa, ktorému sa poskytuje bezlepkové a bezlaktózové stravovanie.
– racionálna strava 2,80 eur/deň
réžia 20% 0,56 eur/deň
– diabetická strava 3,22 eur/deň
réžia 20% 0,64 eur/deň